Olen soittanut Tarja Turusen joululevyä miltei taukoamatta joka ilta.Hänen äänensä on kaunis,kuultava ja löytää tiensä sieluni syvimpiin sopukoihin.Vaeltaa ja rentouttaa,vie ajatukset jonnekin kauas pois työn ja muun kiireen keskeltä.Minusta tuli fani.
  Työni vastapainoksi olen alkanut kerätä mieltäni liikuttavaa musiikkia.Tarja Turusta ennen soitin taukoamatta Samuli Edelmanin uusinta levyä Voittolaa.Varsinkin ruma mies kolahti.Kuinka osuvasti joku voikaan kuvailla yksinäisen,ruman miehen elämää.
  Yhteistä levyissä on niiden armottomat arkikuvaukset.Kappaleet kertovat koruttomasti tavallisten ihmisten tavallisista asioista.Siinä missä Edelman ruotii ruman miehen yksinäisyyttä,kertoo ikkunan alta leikatuista tulppaaneista tai puutarhurin kuolemasta,laulaa Turunen syvyyttä sieluihin.Kumpikin levy tasapainottaa toista.Rakastan kaikkia lauluja.
  Huomaan ääniä,värejä ja liikettä.Laulu hyppii,heiluu,vaeltaa ja valtaa sielun.Lämmin aalto liikkuu päälaelta varpaisiin asti ja tuntuu painavalta.Sormet rauhoittuvat,silmät painuvat kiinni.Basso jytisee kaiuttimissa,takoo utuisesti omassa tahdissaan.Olla olematta mitään tai missään.Ajattelematta.
  Olen toivonut joulupukilta Vesa-Matti Loirin uusinta levyä Ivalo,vaikka en tiedä millaista musiikkia se pitää sisällään.Kansikuva houkuttaa ja kertoo jostain alkukantaisesta,suomalaisesta musiikista.Oleten saavuttavani Hiiden hirven maat jos laitan levyn koneeseen.
  Lupaus jostakin perisuomalaisesta,selittämättömästä erämaalumosta,jossa usvaisella,aamukasteisella suolla,mäntyjen keskellä vaeltaa suuri harmaanpuhuva hirvi.Metsokukot taistelevat ja tuoksuu menninkäisiltä ja muuraimilta.
  Tänä jouluna minulla on ollut kaipaus suomalaiseen erämaaluontoon.Olen kaivannut lunta,mutta en siinä määrin,että pääsisin lumitöihin.Olen kaivannut sydäntäraastavaa tunnetta keloista,narskuvasta pakkasesta,kaunismuotoisista männyistä,harmaista kallioista,hirvistä ja muista rakkaista asioista.Ehkä tunne johtuu Ivalon kannesta.Haluan sen niin kovasti.
  Vesa-Matti Loiri pystyy äänellään ja tunteellaan viemään minut vielä syvemmälle kuin Turunen tai Edelman.Näin uskon ja todennäköisesti ensi viikonloppuna töistä palatessani käyn kaupan levyhyllyn kautta....(Tiedoksi vaan tontuille...)